Zanimanja i smjerovi

KONOBAR

 

16.04.2024 21:42
Slika
Osnovni posao konobara je pružanje usluga posluživanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Osim osnovnog posla, zanimanje konobar uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje, te ispostavljanje računa i naplata usluge. Nakon prav
KLJUČNI POSLOVI , ZNANJA, VJEŠTINE I KOMPETENCIJE
Ključni poslovi / aktivnosti
Priprema i organizacija rada
Priprema plana rada i organizacija rada pomoćnih radnika
Pregled dnevne ponude – jelovnik, meni karta, cjenovnik, vinska karta i pregled rezervacije odnosno posebnih narudžbi
Priprema sredstva za rad, alata i pribora
Priprema restoranske sale i konobarskog radnog prostora (office)
Pregled stanja odnosno zaliha robe i pića
Operativni poslovi
Prijem gosta
Primanje narudžbe
Prezentacija dnevne ponude
Učešće u izradi svečanog menija
Priprema, točenje i usluživanje pića/napitaka
Trebovanje i preuzimanje sredstva za rad, izdavanje pića prema narudžbi
Usluživanje aperitiva, vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića
Usluživanje hrane
Flambiranje jela pred gostom
Izrada i naplata računa
Predaja pazara,poliranje i odlaganje pribora
Komunikacija, komercijalni i administrativni poslovi
Prijem i predaja smjene, vodjenje knjige šanka i trebovanja
Obračun dnevnog prometa i vođenje knjige pazara
Vođenje evidencije inventara i ugovorenih svečanih obroka
Rješavanje problema u realizaciji zadataka
Uspostavljanje komunikacije i informisanje gosta o ponudi
Pravovremeno reagovanje na žalbe i prigovore gostiju
Osiguravanje kvalitete, mjere zaštite na radu, očuvanje okoline
Usluživanje hrane i pića u skladu sa standardima
Kontrola i ocjena rezultata vlastitog rada
Primjena higijenskih propisa i mjera zaštite na radu
Održavanje prostora u skladu sa higijenskim mjerama
Korištenje sredstava za zaštitu na radu
Sortiranje i propisno odlaganje otpada u procesu rada
Pružanje prve pomoći gostu u slučaju potrebe.

Znanja, vještine i kompetencije
Znanja
Konobar razlikuje načine organizacije rada, sadržaj dnevne ponude, procedure rezervacije, sadržaj i redoslijed serviranja, načine održavanja inventara i načine pripremanja cvijetnih dekoracija
Vještine
Priprema plana rada, podjela radnih zadataka pomoćnim radnicima, kalkulacija vlastitih aktivnosti u skladu sa planom rad, analiza dnevne ponude, primijena pravila za pripremu restoranske sale, primjenjene tehnike nošenja i postavljanja inventara i procedure za pregled stanja i zaliha robe
Znanja
Poznaje pravila poslovnog bontona, osnove gastronomije, postupke pripreme pića / napitaka, načine usluživanja jela i plaćanja računa.
Vještine
Konobar organizuje prijem, prihvat i smještaj gostiju, primijenjuje uspješne tehnike u konfliktima, prezentuje ponudu jela i pića, kombinuje različite načine usluživanja, koristi savremene tehnologije, evidentira izvršene usluge, izradi i naplati račun, procijeni zadovoljstvo gosta pruženom uslugomi, primijeni pravilan način ispraćaja gosta te izvrši predaju pazara.
Kompetencije
Efektivno koristi radno vrijeme, preuzima odgovornost za svoj rad, pokazuje ljubaznost i fleksibilnost. Pokazuje spremnost za sticanje novih znanja te ima pozitivan stav prema zaštiti životne sredine
Znanje
Razlikuje softvere i aplikacije za obradu podataka, poznaje načine pravilne komunikacije, načine rješavanja problema i potencira timski rad.
Vještine
• Izvršen prijem ili predaja smjene, obračunat dnevni promet, izrađen zapisnik o šteti, uredna knjiga otpisa i primijenjena pravila bontona.




Znanja
Poznaje mjere sanitarne zaštite, zdravstvene i sanitarno-higijenske propise.
Vještine
Primjenjena tehnika pravilnog rukovanja inventarom, racionalno korišten materijal, vrijeme i energija, izvršena usluga u skladu sa standardima. Efikasno primijenjeni higijenski propisi uz mjere sanitarne i zaštite na radu.


POŽELJNI STAVOVI KOJI SE ODNOSE NA ZANIMANJE
Poslovi konobara zahtijevaju efektivno korištenje radnog vremena i spremnost na produženo i neujednačeno trajanje radnog vremena. Od konobara se očekuje da ispolji pozitivan odnos prema profesionalno etičkim normama i odgovorno izvršava radne zadatke samostalno i u timu. Prilikom rukovanja opremom, inventarom i sredstvima za rad ispoljava pozitivan odnos prema značaju tehničke i funkcionalne ispravnosti i pokazuje smisao za estetiku. Konobar treba da ima dobro pamćenje, a u komunikaciji sa gostima, radnim kolegama i osobljem ispoljava visok nivo tolerancije, ljubaznost, fleksibilnost, vedar duh i topao ljudski odnos. Svjestan je značaja očuvanja i zaštite životne sredine i primjene sanitarnih i zdravstvenih mjera. Pokazuje spremnost za primjenu i sticanje novih znanja, učenje stranih jezika i primjenu savremenih tehnologija.

RELEVANTNOST ZANIMANJA - Potrebe na tržištu rada
Konobar radi u ugostiteljskim objektima: hotel, motel, hostel, pansion, restoran, kafana, bar, bife, kafe, picerija, fast food, slastičarna, voz, brod... Postoji značajna potreba na tržištu rada

DODATNE INFORMACIJE
Konobar radi u različitim okruženjima i uslovima rada. Najčešće radi u zatvorenim i ugodnim prostorima. Veći dio radnog vremena provodi u kretanju, noseći teret. Često radi noću, vikendima i praznicima, sezonski, sa promjenljivim rasporedom radnog vremena uz neujednačeni radni ritam koji je uslovljen frekvencijom gostiju i organizacijom rada. Za obavljanje poslova u zanimanju konobar, poželjna je fizički zdrava i psihički stabilna osoba što podrazumijeva opštu tjelesnu spretnost, urednost, ljubaznost, komunikativnost i prijatan izgled.
0 0
© 2025 turisticka.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR