Zanimanja i smjerovi

KUHAR

 

16.04.2024 21:48
Slika
Osnovni posao kuhara je pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. To podrazumijeva izbor i pripremu namirnica, skladištenje i čuvanje namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane, samu pripremu jela, kao i pripremu jela za posluživanje. Prilikom rada. kuhar vodi računa da jelo pripremi š
KLJUČNI POSLOVI , ZNANJA, VJEŠTINE I KOMPETENCIJE
Ključni poslovi / aktivnosti
Priprema i organizacija rada
Priprema plan rada i upravlja vremenom
Vrši pregled dnevne ponude / jelovnika
Planira potrebne namirnice i ostali materijal
Provjerava čistoću kuhinje i radnih površina
Priprema sredstva, alate i pribor
Prima i skladišti namirnice
Priprema radno mjesto u skladu sa dnevnim planom rada.
Operativni poslovi
Sastavlja dnevnu ponudu / jelovnik i ažurirati jelovnik
Razvrstavati jela po različitim kriterijima
Čistiti namirnice i sortirati prema upotrebljivosti
i kvalitetu
Čuvati namirnice na odgovarajući način
Pripremati namirnice za termičku obradu i dekorativno obrađivati iste
Formirati porciju jela u skladu sa normativima
Servirati, dekorisati te izdavati jelo na osnovu narudžbe
Čistiti i pospremati radne površine, upotrebljene alate i uređaje
Sortirati i pospremati preostale namirnice i otpad

Komunikacija, komercijalni i administrativni poslovi
Vođenje evidencije o stanju namirnica u kuhinji,
Vođenje evidencije inventara
Prijem / predaja smjene
Rješavanje problema u organizaciji i realizaciji poslova
Razvijanje poslovne saradnje sa nadređenima, saradnicima i pomoćnim radnicima
Savjetovovanje gostiju pri izboru jela (po potrebi)
Osiguravanje kvalitete, mjere zaštite na radu, očuvanje okoline
Kontola kvalitete namirnica i procedura pripreme jela
Upotreba inventara, materijala i energije u skladu sa standardima
Zaštita zdravlja i životne okoline
Održavanje inventara u skladu sa sanitarno-higijenskim propisima
Primjena mjera zaštite na radu
Odlaganje otpadnog materijala u skladu sa propisima
Znanja, vještine i kompetencije
Znanja
Kuhar opisuje strukturu poslova u kuhinji, razlikuje namirnice, navodi opremu i aparate za rad, poznaje načine pravilnog skladištenja namirnica...
Vještine
Kuhar će predvidjeti vrijeme potrebno za određene poslove, izvesti efikasnu podjelu radnih zadataka pomoćnom osoblju, primijeniti pravila skladištenja namirnica...
Znanja
Kuhar razlikuje hranljive i energetske vrijednosti namirnica, klasifikuje jela po različitim kriterijima, zna načine pravilnog čuvanja namirnica i normative pripreme porcija poštujući pravila dekorisanja jela....
Vještine
Analizirira i ažurira jelovnike, priprema različita jela i kombinuje namirnice te izdaje jelo na osnovu narudžbe.
Kompetencije
Kuhari racionalno koriste resurse, preuzimaju odgovornost za svoj rad, spremnu usvajaju nova znanja i pokazuju kreativnost u radu. Prilagode se različitim uslovima rada, svijesni zaštite životne sredine. Prate nove trendove u kulinarstvu te imaju pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrijednostima.
Znanje
Poznaje vrste evidencija, evidenciju pripremljenih i izdatih jela, način i postupak prijema i predaje smjene, osnovne principe poslovne komunikacije. Zna načine rješavanja problema u kolektivu, adekvatno reaguje na žalbu i prigovor gosta te potencira važnost timskog rada.
Vještine
Primijenjuje pravila vođenja evidencije, identifikuje odgovarajuće i tačne podatke iz radnog procesa, unosi podatke u propisane obrasce, provodi proceduru primo-predaje smjene, koristi stručnu terminologiju, uspostavlja korektne odnose u komunikaciji sa saradnicima i gostima, bira pravi način prevazilaženja nesporazuma u komunikaciji, primijenjuje načine pravilne reakcije na žalbe i prigovore gosta.
Znanja
Poznaje standarde osiguranja kvaliteta, parametre kvaliteta namirnica, značaj racionalnog korištenja vremena i energije. Poštuje sanitarno-higijenske propise, prmjenjuje mjere zaštite na radu, poznaje uticaj sredstava za dezinfekciju na životnu sredinu i način pravilnog sortiranja otpadaka u procesu rada.
Vještine
Procijenjuje kvalitet namirnica, primijenjuje standarde kvaliteta, pravila korištenja inventara, materijala, vremena i energije. Poštuje propisane procedure za ocjenjivanje, kontrolu i procjenu vlastitog rada i aktivnos prati nove trendove u kulinarstvu. Primjenjuje sanitarno-higijenske propise za održavanje prostora i inventara, mjere zaštite na radu i prati uputstva o korištenju opreme i uređaja. Provedi mjere lične higijene i čistoće radnog prostora i primjenjuje pravila o odlaganju otpada koristeći uputstva.
POŽELJNI STAVOVI KOJI SE ODNOSE NA ZANIMANJE

Poslovi kuhara zahtijevaju efektivno korištenje radnog vremena i spremnost na produženo radno vrijeme. Zanimanje traži kreativnost, prilagodljivost, inicijativnost i samostalnost u radu, organizacijske sposobnosti, odgovornost, preciznost, efikasnost i spremnost za timski rad.
Kuhar je svjestan važnosti očuvanja i zaštite životne sredine te sanitarnih i zdravstvenih mjera. Kuhar je spreman za sticanje novih znanja, učenje stranih jezika i primjenu savremenih tehnologija.
RELEVANTNOST ZANIMANJA - Potrebe na tržištu rada

Kuhari se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima, i to posebno za vrijeme turističke sezone, u turistički razvijenijim područjima. Iskusni kuhari, koji uz to imaju položen majstorski ispit, traženi su i u pravilu dobro plaćeni.
DODATNE INFORMACIJE

Za upis u srednjoškolski obrazovni program kuhara, potrebno je imati završenu osnovnu školu. Za obavljanje poslova kuhara, potrebno je završiti srednje stručno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stiče kvalifikacija za tržište rada. Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru obrazovanja odraslih. Sve informacije o obrazovanju odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti u našoj školi. Kuhar radi u specifičnim uslovima izložen temperaturnim promjenama, vlazi i produktima isparavanja. U radu koristi kuhinjske mašine, uređaje, opremu i posuđe različite namjene. Za obavljanje posla koristi radnu odjeću i obuću.
0 0
© 2024 turisticka.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR