ISHODI UČENJA
Po završetku obrazovnog programa, učenik će biti sposoban da:
• Izvrši analizu, planiranje i organizaciju poslova
• Izvrši kontrolu obrade namirnica (sirovina)
• Pripremi tijesta, izradi mase, kremove i prelive
• Izradi proizvode od tijesta, žitarica i orašastih plodova, proizvode na bazi kakaoa i čokolade, šećerne, šećerno-sirupne rastvore i bombone
• Izradi poslastičarske proizvode od tijesta, pripremi sitne kolače, tople poslastice i nacionalne poslastičarske proizvode
• Izradi različite vrste torti, sladolede i ledene poslastice
• Obavi i kontroliše proces pakovanja, deklarisanja i skladištenja gotovih proizvoda, u skladu sa parocedurama i uputstvima poslodavca i važećim zakonskim propisima
• Izradi dekoracije od različitih vrsta namirnica
• Servira i prezentuje poslastičarske proizvode, u skladu sa standardima -
• Izračuna utrošak namirnica, materijala i vremena za realizaciju zadataka
• Vodi poslovnu dokumentaciju, u odgovarajućoj formi
• Izvrši osnovno održavanje funkcionalnosti uređaja, opreme i inventara prema uputama proizvođača
• Obavi kominikaciju sa saradnicima i gostima, u skladu sa pravilima poslovne komunikacije, procedurama i uputstvima poslodavca
• Sprovede postupke i mjere za ličnu zaštitu zdravlja na radu i zaštitu zdravlja gostiju i saradnika,
• Primijeni standarde zaštite radne i životne sredine
ISHODI ZA DOSTIZANJE KLJUČNIH KOMPETENCIJA
Po završetku obrazovnog programa, učenik će biti sposoban da:
• Komunicira na maternjem jeziku, jeziku školovanja i/ili službenom jeziku, primjenom pravilnog i stvaralačkog usmenog i pisanog izražavanja, tumačenjem pojmova, stavova i činjenica,
• Koristi različite jezike na odgovarajući i efikasan način za komunikaciju, primjenom pravilnog i stvaralačkog usmenog i pisanog izražavanja kroz slušanje, govor, čitanje i pisanje prilikom tumačenja misli, osjećaja, činjenica i mišljenja, u odgovarajućem rasponu društvenog i kulturnog konteksta
• Koristi matematičku kompetenciju i osnovne kompetencije u prirodnim naukama i tehnologiji
• Pretvori ideje u djelo, uključujući stvaralaštvo, inovativnost, spremnost na preuzimanje rizika i iskorišćavanje prilika, kao i preduzimanje inicijative i sposobnosti da se sarađuje u cilju planiranja i upravljanja projektima koji imaju kulturnu, društvenu ili finansijsku vrijednost
.
RELEVANTNOST ZANIMANJA - Potrebe na tržištu rada
Poslastičari se mogu zaposliti u tvornicama koje se bave proizvodnjom sladoleda, u slastičarnama i kuhinjama ugostiteljskih objekata. Iskusni poslastičari, koji imaju položen majstorski ispit, u pravilu su dobro plaćeni. Traženo je zanimanje jer popularnost slastičarstva u savremenom svijetu nema tendenciju smanjenja. U profesiji poslastičara važno je pravilno kuhati i skladno ukrasiti proizvode. Upravo je element dizajna i dekoracije presudan kupcu i klijentu.
DODATNE INFORMACIJE
Poslastičari su tokom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih mašina za pripremu smjesa za poslastice. Kao i kuhari, i slastičari bi trebali imati smisao za oblikovanje i razvijenu kreativnost.
Poslastičar mora imati dobru usklađenost osjetila i pokreta, spretne ruke i prste, te razvijen smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da ima sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer mu oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Ne smije biti alergičan na materijale s kojima radi (brašno, jaja, aditive i sl.). U radu mora pamtiti podatke i samostalno odlučivati
POSLASTIČAR
Deficitarno zanimanje
Poslastičari izrađuju kolače, kreme, sladolede, kao i ostale poslastice. Glavne sirovine sa kojima rade su: mlijeko i mlječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirođija. Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombone, keks)
0
0